De hond alleen thuis

“Wel, Lady, baasje moet gaan , hier zijn je speelgoedjes, water en brokjes. Flink meisje zijn. Hier nog een dikke knuffel en zoen. Flink meisje zijn hé “

Is Lady getroost? NEE. Verstaat Lady iets van wat haar baasje vertelde? NEE.

Is Lady verward? JA. Is Lady angstig? JA. Daar mag je zeker van zijn.

Een van de moeilijkste punten voor mensen die een hond hebben en een full time job, is het schuldgevoel dat de hond  “helemaal alleen” moet achter blijven.  Vooraleer ze het huis verlaten hebben de meeste baasjes de neiging om hun hond te pamperen; zacht praten,lieve woorden enz...

Als de baasjes na hun dagtaak naar huis terugkeren, is het schuldgevoel nog erger.

 “Hoe was de dag Lady?  Heb je het baasje gemist? Sorry dat het baasje zolang is weg gebleven? Wil je iets eten? Gaan we wandelen? Je baasje houdt nog steeds van jou hoor. “

Is Lady getroost? NEE.  Verstaat Lady iets van wat het baasje vertelde? NEE.

Is Lady verward? JA. Is Lady angstig? ZEKER WETEN. Heeft Lady enig idee wat er van haar verlangd wordt? Ik betwijfel het.

Lady zal op de dialogen bij verlaten van het huis reageren met het ophalen van haar schouders en ergens gaan liggen, zich in een bolletje wikkelen en verder slapen. Een ander scenario is dat Lady kijkt hoe de deur toe gaat en dat dan de angst, die door het baasje is aangewakkerd, een uitweg zoekt. Dit kan ontaarden in frustatie die zich uit in het kauwen op meubelen, plasjes of kakjes doen,gordijnen of behangpapier slopen. Of nog door wild door de kamer te lopen en te blaffen.

Hoe komt het nu dat Lady zo angstig is?  Haar baasje vertelde toch hoe graag ze Lady zag en hoeveel ze Lady zal missen. Haar baasje deed toch alles om Lady gerust te stellen.  Vanwaar die angst dan?

Honden houden van gewoontes en routine. Eens er een routine is, zijn honden gelukkig. Honden weten dan wat wat is, wat er daarna komt en wat mogen ze verwachten.

Weet Lady wat er gaat gebeuren ? (Baasje gaat weg  Ach) Weet Lady wat er erna gaat gebeuren (Baasje komt terug en wordt boos) Weet Lady wat van haar verwacht wordt als baasje weg is. (?????)

Hoe kunnen we dit nu vermijden.  Hoe verlaten we de woonst?

Doe gewoon de deur toe. Te simpel uitgelegd?  Leer de hond dat je dagelijks vertrekt en dat de hond moet leren om alleen te zijn.

Gebruik een bench of zet de hond in een kamer waar hij niets kan stukmaken, geef hem voldoende water en speelgoedjes en eventueel enkele brokjes.

Vertel op een normale toon, bv “Baasje gaat werken” en verlaat het huis.

Is de hond getroost ? NEE.  Weet de hond wat je verteld hebt? NEE.

Is de hond verward? NEE.  Is de hond angstig?  NEE.

Wanneer je terug thuis komt, laat de hond dan even op de plaats blijven waar je hem of haar hebt achter gelaten. Begroet de hond al, maar leg bv eerst je spullen weg en ga dan naar hem. Praat er tegen op een normale toon. Ga er vervolgens even mee naar buiten voor plasje of kakje.

Als de hond toch vernielingen zou hebben aangebracht of in huis zijn behoeften heeft gedaan, dan ruim je dit op zonder boos te worden of je stem te verheffen naar je hond.

Moet de hond getroost worden? NEE.  Weet de hond wat er verteld wordt? NEE.

Is de hond verward? NEE.  Is de hond angstig? NEE.

Weet de hond wat er van hem verlangd wordt?  ZEKER WETEN.

Is de hond gelukkig met de routine? ZEKER.

Hoe leren we de hond nu aan om alleen te blijven? Start de routine voor het weggaan. Verlaat het huis en kom na enkele minuten terug. Herhaal dit en voer zo de tijd dat je weg bent telkens een beetje op.

Gebruik bij terugkomst ook steeds dezelfde routine.  Honden houden er echt van.